24. 11. 2012

24/11/2012 - HUBNOUCÍ PROGRAM, Den 1.

Dlouho jsem přemýšlela nad tím, jak tenhle typ článku nazvat. Nakonec jsem ho rozhodla pojmenovat prostě tak, na co bude zaměřený, a to sice na můj začátek hubnoucího programu podle dietologického specialisty pana doktora Richarda Zachovského z Jičína.

Mám ten dojem, že jsem se dostala do "pěkné šlamastiky". Ne že by mě netěšila představa, že se zase po dlouhatánské době dostanu na váhu, která je na mou výšku tak akorád, je to hezká představa, cíl, nazvěme to, jak chceme, každopádně k uskutečnění takového cíle je zapotřebí hodně pevné vůle, odříkání a myšlení na to, že to dělám pro dobrou věc. Myslela jsem si, že dietní program bude něco drastického, něco, co zásadně změní moje dosavadní návyky, pohodlnost, co se týče stravy i pohybu, a prostě můj zažitý "pořádek", a svým způsobem to tak také je. Prozatím beru změnu stravovacích návyků jako vetřelce, který mi bere něco, na co jsem zvyklá, a mám sto chutí se na to vykašlat, ačkoliv se na první pohled tvářím, že to všechno zvládám. Je to opravdu velký zásah do organismu a je jen na člověku, jak se s tím popere.
A kde tenhle nápad vlastně vznikl? Áno, přišel s ním můj táta. Když budu mluvit otevřeně, trpí nadváhou, omezuje ho to v pohybu, v posledním roce až dvou v jeho novém koníčku - potápění, a prostě se rozhodl s tím něco dělat. Není líný, obdivuji ho, že má pevnou vůli, ale vzhledem k tomu, že to je něco zcela nového, zatím ho za to na konci tohoto prvního dne proklínám, protože si říkám, do čeho mě to zase uvrtal a proč se musím cítit tak nafoukle a přepitě. No, je na to jednoduchá odpověď..
Praktiky pana doktora Zachovského, který má svou ordinaci v Jičíně na severu Čech a který je mezi dietology opravdová kapacita, kterými se snaží pomoci svým pacientům shodit nadbytečná kila, zahrnují tzv. 3 fáze: Čištění, hubnutí a udržení (laicky řečeno, nejsem si jistá, jestli to je tak správně).
Fáze čištění spočívá v tom, že se organismus musí očistit. Prostředky určené k dosažení cíle této fáze jsou v podstatě: Pravidelný pitný režim (pít vždy až po jídle; vypít 40-50 ml těkutin na kilogram váhy, alespoň tedy při dodržování diety č. 3), hodně ovoce a zeleniny (saláty, syrová podoba, restování), v prvních čtyřech týdnech žádné brambory a knedlíky + alkohol a 100g libového masa dvarát denně. Myslím, že není potřeba, abych zmiňovala, že strava minimálně 5x denně je samozřejmostí.
Fáze hubnutí je fáze, ve které se tělo zbavuje nadbytečných kilogramů. Více informací o této fází zatím bohužel nevím, potrvá max. 6 týdnů, než se k ní dopracuji.
A fáze udržení je fáze, která by měla trvat nejdéle, nejlépe do konce života, pokud to vezmeme s nadhledem. Člověk, který se chce dostat na ideální váhu si onu váhu chce pochopitelně udržet co nejdéle, ale znáte to, obzvlášť u žen to je horší ve chvíli, kdy přijde na děti, menopauzu a zkrátka cokoliv, co je spojené nejen s hormonálními výkyvy.
Přejděme už ale k věci, aneb jak jsem na tom já..

Rozhodla jsem se psát si takový deníček, kde si budu zaznamenávat, co jsem kdy snědla, kolik jsem toho vypila, jaké tělesné aktivity jsem provozovala, jak dlouho, jak moc, a podobně. A jelikož mi to přišlo jako zajímavé téma, rozhodla jsem se své "záznamy" zveřejňovat i tady na blogu, veřejně, protože si myslím, že to je svým způsobem zajímavé téma, a možná by to mohlo i někoho zajímat. Je to pro mě i taková forma vyventilování pocitů, které sděluji i svým dvěma nejlepším kamarádkám, které znám už opravdu dlouho a vím, že jim můžu absolutně důvěřovat a svěřovat se jim s čímkoliv. Doufám, že mi psaní takových článků pomůže, udrží mě při vůli dodržovat plán.
A teď se tedy vrhneme na můj dnešní den, který se celý nesl v duchu jídla, pití a cvičení..

* * *

6:30 - vstávačka poprvé, Antibiotika
7:30 až 8:00 - vstávačka podruhé kvůli jisté potřebě, úplné probuzení, praktika ranní očisty, CVIČENÍ (10 dřepů, protažení v sedě - 10x ke každé noze, posléze 10 sedů-lehů)
8:00 až 9:00 - SNÍDANĚ (30 g Knackebrötu, 1x pomeranč) + PRÁŠEK (kvůli hormonální nerovnováze+doplněk stravy)
9:00 až 10:30 - 0,4 l čaje (ovocný, neslazený, s citrónem), 0,6 l minerálka (Mattoni, neperlivá, s příchutí citrónu), SVAČINA (jablko)
10:30 až 11:30 - 0,6 l minerálka
11:30 až 11:48 - PŘÍPRAVA OBĚDA
11:48 až 12:20 - CVIČENÍ (10 dřepů), OBĚD (100 g králík, 150 g zelenina)
12:20 až 15:30 - 0,6 l čaj (z termokonvice - brusinka a ananas 2 sáčky, jahoda 1 sáček, bez cukru, s citrónem), 0,4 l minerálka
15:30 až 15:50 - PŘÍPRAVA SVAČINY
15:50 až 16:10 - CVIČENÍ (série 3x10 sedů-lehů), SVAČINA (1x bílá Activie nízkotučná+1x nasrouhané jablko+2 lžičky skořice), 0,2 l čaje
16:10 až 17:20 - 0,2 dl čaj, ŽEHLENÍ
17:20 až 18:47 - POCIT HLADU (mandarinka), 0,2 l čaj, 0,4 l minerálka
18:47 až 19:05 - ROTOPED (5 km za cca 12 minut), KLIKY (série 3x5)
19:05 až 19:45 - mytí vlasů, sprcha
19:45 až 20:00 - VEČEŘE (100 g králík+150 g zeleninový salát - rajče, okurka, paprika, čínské zelí)
20:00 až 23:00 - 0,4 l minerálky, 0,4 l čaje

* * *

Možná se vám zdá můj "rozpis" moc podrobný, možná vám to přijde absurdní, možná vám porce jídla přijdou směšné/přehnané, ale takhle to prostě momentálně po dobu 4 až 6 týdnů bude. Přijdu si přepitá, mám co dělat, abych do sebe nasoukala poslední 0,4 dl čaje, už se akorád tak těším do postele. Zítra mě čeká "výlet" do Liberce - nakupování a kino s malou ségrou (Zvonilka a tajemství křídel), takže jsem zvědavá, jak to s režimem zítra bude, stejně tak jako dny následující, kdy v Pondělí po týdnu nastupuji opět do školy (byla jsem nemocná, ještě ostatně do úterka beru antibiotika-čeká mě CRC krevní test), taže režim bude taky moc zajímavý. Jsem zvědavá, jak tohle všechno vydržím celý měsíc, protože už teď se musím přemáhat, abych vypila 3-4 litry tekutin za den. Tolik jsem ještě v životě nevypila.
Díky novému stravovacímu režimu jsou v ohrožení Vánoce, kdy pochopitelně nebude žádný řízek, žádný bramborový salát, žádné cukroví, žádný alkohol, žádné sladkosti, takže jsem opravdu moc zvědavá, jak to s tátou zvládneme.

Doufám, že vás článek alespoň něčím zaujal. Opět gratuluji těm, kteří se přes mé žvásty prokousali až na konec. Omlouvám se, že v článku je jen jeden obrázek - mám samozřejmě nafocená jídla za dnešní den, ale vzhledem k tomu, že právě vypínám notebook, tak fotky sem doplním až zítra.
Na závěr bych ráda dodala, že s takovými články můžete počítat každý den od nynějška, vždy ve večerních hodinách, kdy mám za sebou všechno cvičení, jídlo a pomalu i pitný režim.

Líbil se vám článek? Zvládly byste takový hubnoucí program?
 

4 komentáře:

  1. hmmm tie cviky pohoda niekedy aj viac ale pre mňa by to oblo málo jedla :D fakt ;)
    inač držím palce ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to nejsi jediná, kdo tvrdí, že je to podle tebe málo jídla :D A to cvičení je v pohodě, překvapivě to ažv taková námaha není, ale začíná se projevovat - všechno mě bolí! :D
      Děkuju za komentář :)

      Vymazat
  2. uvidím,že časem změna stravy a přidaný pohyb vetřelcemi být přestanou! :)
    je super,že do toho jdete s taťkou společně - půjde vám to lépe :)
    psaní deníčku ti určitě pomůže,budeš to mít hezky pod kontrolou :)
    k jídelníčku se vyjádřit nemůžu,protože nevím jak ho máš sestavený od dietologa,ale přijde mi divný :)
    snad si dnešní výlet do Liberce užijete :)
    Vánoce budou jen další zkouškou - to dáš!
    článek se mi líbí :) a hubnoucí program máme podobný,ikdyž ten můj bych nazvala spíše přibíracím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, že si se k článku vyjádřila :) První den byl trochu krušný, ostatně i dnešní ráno, kvůli jistým obtížím, ale to se poddá :) Chce to jen čas, ale mám motivaci! Zjistila jsem, že jsem ZA DEN shodila 0,7 kila :DD Jsem šťastná jako blecha :D Dietní program jinak ukážu, pro představu :) Liberec byl jinak nic moc, protože si teď nemůžu pořádně nic kupovat, protože táta zastává názor, že na měsíc to nemá cenu nic kupovat, protože teď půjdu s váhou dolů a centimetry dělají svoje.. Byla jsem za to na něj naštvaná, protože to bylo stejný, jao když diabetika pustí do cukrárny, prostě nemoct si nic koupit, když tam mají mraky hezkých věcí! :/ Jinak doufám, že ty Vánoce nějak vydržíme :)
      Ještě jednou děuju za vyjádření, ostatně i za přečtení :) Tvůj komentář mi udělal radost :)

      Vymazat