25. 1. 2013

Pařížský Týden módy, sezóna Jaro/Léto 2013

Když se jednou za uherský rok stane, že v televizi natrefím na nějakou módní přehlídku, říkám si, jak proboha tohle mohl někdo navrhnout, a že bych s tím vyjít mezi lidi nemohla ani za zlatý prase. Jenže to jsem se asi dívala na špatný druh módních přehlídek, protože svět módy se nesoustřeďuje jenom kolem těch extravagantních módních kolekcí návrhářů, které často hraničí s nějakým uměleckým výtvarným dílem, ale také kolem přehlídek špičkové módy "vyšších" vrstev návrhářské společnosti. Důkazem toho je právě v Paříži probíhající týden módy, během kterého předvádí své tzv. Haute Couture kolekce módní značky, jako jsou Valentino, Chanel a Christian Dior. Na modely již zmíněných módních značek, a nejen těch, které jsou určeny pro nadcházející roční období Jaro/Léto 2013, se podíváme trochu podrobněji.

Italský módní dům Valentino vsadil na klasickou barevnou trojkombinaci bílá, červená a černá, a předvedl něco úžasného. Takhle by měla, dámy a pánové, vypadat vysoká krejčovina. Jednoduché střihy, rafinované kombinace materiálů, jednoduché designové provedení, které má takové vzory, kde je co kus, to originál, ačkoliv se všechny drží jednoho konkrétního tématu. V takovém duchu se nese Valentinova kolekce pro nadcházející sezónu Jaro/Léto 2013.
Naprosto jsem se do ní zamilovala. Nic tak jednoduchého a krásného jsem na přehlídkovém mole ještě neviděla. Je tedy fakt, že pár modelů z celé kolekce je hodno ctihodných sester v klášteře, a to kvůli jejich dlouhému úplně všemu, zbytek je ale v takové rozumné délce, která nikoho nepobuřuje. Co se týče použitých materiálů, někde jsem četla, že vsadili hlavně na tyl a šifón, což je ostatně na modelech jasně vidět. A co se týče precizní ruční práce, tak ta je vidět zejména na detailech, a to konkrétně na květinách, krajkách a jiných drobných výšivkách.
Autory celé kolekce jsou Marie Grazie Chiuri a Pierpaol Piccioli, kteří jsou ve vedení italské módní značky již 5 let, kdy převzali "žezlo" po zakladateli, panu Valentinu Garavani.
Níže se můžete podívat na mnou vybraných pár modelů.


Kombinace bílé a vyšívaných vzorů mě naprosto učarovala. Dokážu si představit, kdyby v těchto modelech viděla jakoukoliv slavnou osobnost někde na společenské akci, jako je třeba předávání cen, či filmová premiéra. Tyhle kousky jsou jedny z nejhezčích z celé kolekce, podle mého názoru.


Červená barva se v podání Valentina dočkala spíše jednoduchého zpracování, ale víte, co se říká, že v jednoduchosti je krása, což o těchto modelech platí dvojnásob. A s černou se opravdu vyřádili. Složité vzory, šifón, vrstvení látek. Zdá se, že toho je moc najednou, ale přitom to nepůsobí přeplácaně.
Na poslední fotce si všimněte Marie Chiuri a Pierpaolo Piccioliho. V jednom článku jsem četla, že na samotné módní přehlídce byl přítomný i sám Valentino Garavani. Během přehlídky prý neskrýval své nadšení a mladé dvojici zatleskal.

Narozdíl od Valentina je módní kolekce Jaro/Léto 2013 od Christiana Diora o něco barevnější, i když, jak je vidět, jako základ byla zvolena černá barva, kterou vidíte ať už ve velkém, nebo v malém zastoupení v každém modelu.
 
 
Kolekce je ale hlavně založena na kontrastu černé barvy a nějaké jiné barvy v světlém, či dokonce pastelovém odstínu. A nejenom v nich. Zajímavým kontrastem se stává zejména kombinace černé a červené řvavé barvy, ze které až bolí oči. Vše ale vždy vyvažuje nějaký světlý prvek.
 
 
Jak si na výše i níže uvedených ukázkách modelů můžete všimnout, u Christiana vsadili na "neotřelou klasiku" v podobě květinových vzorů, které byly postaveny do protikladu zejména s netradičními střihy dámských kostýmů. Zajímavé je také vrstvení materiálů. U některých modelů jsou vidět třeba hned tři najednou, ale přitom se ani v jednom mezi sebou netlučou. 
 
 
Christian Dior mě opravdu baví. Při procházení fotek na internetu se mi líbilo, že díky neobvyklosti kombinací barev, vzorů, střihů a materiálů jsem nevěděla, co můžu čekat dalšího, a každý další model mě překvapoval čím dál tím víc. Nezbylo mi nic jiného než jenom óchat a áchat nad každým modelem.
A na závěr si všimněte prostředí, ve kterém se módní přehlídka konala. Jedná se o netradiční pojetí přehlídkového mola, kde modelky v podstatě prochází mezi přes metr vysokými zelenými ostrůvky vytvořenými z meandry. Zkrátka je vidět, že ví, jak nabudit atmosféru Jara :)
Autorem módní kolekce je módní návrhář Raf Simons, který v součastnosti stojí v čele módního domu zakladatele Christiana Diora.

Tak u prohlížení modelů od Chanelu jsem si pohrávala s myšlenkou, že se Karl Lagerfeld mohl zaobírat myšlenkou, jaké dvě role v životě představuje žena: že dokáže být jak pevná a sebevědová, tak něžná a klidná. To ve mě evokuje nová módní kolekce, která se údajně nese v duchu větrných mlýnů, které podle všeho symbolizují nadcházející sezónu Jara/Léta 2013. Větrnými mlýny byla totiž vyzdobena místnost, ve které se konala přehlídka.
Není novinkou, že podle všech informací byla místnost nabušená od podlahy po strop celebritami, módními kritiky, blogerkami a kdo ví kým dalším ještě, protože to je prostě Chanel a Karl Lagerfeld. Také opět není novinkou, že se Karl při tvorbě této kolekce nechal inspirovat legendární Coco Chanel, což je vidět na samotných modelech, které dýchají obdobím 70./80. let, a to také díky masivním perlovým/korálkovým náramkům a náhrdelníkům, které se stávají nedílnou součástí každého modelu.
 
 
Co se týče barevné škály, ta začíná u bílé, které pozvolna přechází v pastelové odstíny modré, žluté a růžové, vede k jejich sytějším odstínům a odstínům šedé, a končí černou barvou.
 
 
Materiálově je kolekce nenáročná. Některé modely mi přijdou, jako by byly vytvořené z jednoho kusu látky, kdyby horní a spodní díl oděvu splýval. Jiné modely jsou zase hodně vzorované.
V závěru mi nepřijde, že by byla tahle kolekce nějak extra vydařená, je v ní opravdu minimum modelů, které se mi jo líbí. Nevím, řekla bych že Chanel zažil i lepší návrhářské chvilky.

Tato nová kolekce Marca Jacobse ve mě vyvolala rozporuplné pocity. Přijdu si zkrátka jako v cirkusu. Je všeobecně známo, že se Marc nebojí vzorů, jak bychom si jinak vysvětlili jeho nejenom žluté modely s černými tečkami, když navázal spolupráci s japonskou návrhářkou a umělkyní Yayoi Kusama. Tato kolekce se však nese v duchu šachovnice. Jak si na některých fotkách v pozadí modelek můžete všimnout, celá módní přehlídka byla v netradičním pojetí - modelky přicházely, vlastně sjížděly, po eskalátorech designově laděných také do barevných šachovnic, a přehlídku pak chodily v jednotlivých řadách za sebou. No, Marc se zkrátka nebojí vybočovat z řady, což mu nebudeme mít za zlé :)
Ačkoliv je celá přehlídka netradiční, přijde mi, že má zase nejhezčí modelky. No fakt! Modelky od Chaneli se mračely, dělaly obličeje, měly na můj vkus moc široká ramena a působily spíše chlapeckým dojmem, kdežto tady, Vuittonky jsou opravdu kočky.
A ještě chvíli zůstaňme u obecných informací o přehlídce. Marc vytvořil tuto kolekci ve stylu konce 60. let, jak u něj bývá zvykem (ne že bych o tom něco extra věděla :D), a během přehlídky prý nevyzněl slavný slogan značky, což prý nakonec ani nebylo na škodu.


No, a teď přejděme k tomu konkrétnímu. Barevně je kolekce laděná do žluté, bílé, béžové, hnědé a zelené. Použité vzory jsou tedy zejména šachovnice, a dále pak květiny. Materiály a styly jsou ale různé - široké kalhoty, krátké sukně, maxi šaty, krátká sáčka, úzké kalhoty, kraťasy.. Toho by se našlo.. A to je asi tak nějak všechno :)
Louie Vuittona mám ale ráda kvůli jeho hnědo béžovým a hnědo hnědým kabelkám, peněženkám, a také kvůli šátkům, což je klasika.

Sečteno a podtrženo, nejvíce mě zaujala módní kolekce Valentina, v jehož závěsu se drží Christian Dior, a o předposlední a poslední místo se poprali Chanel a Louis Vuitton (u těch dvou to je těžké posoudit, ani jedna z kolekcí mě tak nezaujala, i když možná Chanel o trochu víc).

Tak.. Doufám, že vás článek bavil tak, jako mě :) Je to zase něco nového, o čem jsem ještě nepsala, ale tak snažila jsem se to vzít nějak svým způsobem, zapojit do toho hodně mých názorů, a samozřejmě se držet nějakých těch faktů, které jsou nejdůležitější.

Myslíte, že by vás bavilo takové články číst? Že kdyby mě třeba nějaká módní přehlídka zaujala, tak bych vám o ní tady napsala? Napište svůj názor prosím do komentářů, přece jenom ten blog tvořím pro vás :)

Fotografie a informace jsem čerpala z článků na internetových stránkách časopisu ELLE (www.elle.cz), dále pak třeba tady, tady, tady a taky tady.
Úpravu fotek a jejich seskupení jsem měla pod palcem já :)





4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. proto to jsou modely nositelné jenom na přehlídkách :) sice se stane, že si někdy nějaký model nějaká celebrita vezme na nějakou akci, ale to podle mě nebývá až tak běžné :)

      Vymazat
    2. hej ale aj tak sú nádherné :D

      Vymazat
  2. Mě se strašně líbí kolekce Christiana Diora :)
    Miluji sledovat takovéto přehlídky :)

    OdpovědětVymazat