14. 2. 2014

Christina Lauren: Božský cizinec


Autor: Christina Lauren
Originální název: Beautiful Stranger
Série: Božský bastard, #2
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2014
Počet stran: 318

Žánr:
Romance, Erotika, New Adult, Humorné


Anotace
Sára Dillonová, schopná finanční ředitelka Ryan Media Group, se konečně odhodlá ukázat záda tomu nevěrnému zmetkovi, se kterým pár posledních let sdílela postel, a prchne si léčit zlomené srdce do New Yorku. Znechucená několikaletým stereotypem hledá povyražení bez přílišných závazků. Když v tanečním klubu potká Božského cizince, nepočítá s tím, že by z toho mohlo být něco víc než vzrušující zábava na jednu noc. Ale způsob - a rychlost - kterými vztah s ním překračuje všechny její zákazy a zábrany, ho brzy promění z nezávazného flirtu v něco jedinečného.
Celé město ví o tom, že Max Stella je na ženské a střídá je jako ponožky. Navzdory tomu, že vypadá jako klasický nafoukaný byznysmen, začne po setkání se Sárou - a po několika divokých a vzrušujících aférkách odehrávajících se v knihovně, skladišti i sexy klubu - přemýšlet nad tím, jestli by jeho vášně mohly někdy přerůst hranice sexuálního dobrodružství.
Sáru ani tak neděsí představa, že by je někdo načapal při erotických hrátkách na veřejnosti. Spíše se obává, aby si Maxe nepustila příliš k tělu - ale to neberte úplně doslova. 

Christina Lauren
Pod pseudonymem Christina Lauren se skrývají dvě dlouholeté spisovatelské partnerky/spřízněné duše/nejlepší kamarádky a mozková dvojčata, Christina Hobbs a Lauren Billings, která spolu píší už od roku 2009. Obě jsou autorkami několika Young Adult a Adult Fiction titulů. Jejich první společným dílem vydaným pod tímto uměleckým jménem byl Božský bastard a šlo o přepracování mimořádně úspěšné fanfikce Christiny Hobbsové The Office (přes dva miliony stažení na internetu). Božský cizinec posunul laťku vzrušující erotiky ještě o kousek výš.
Přestože od sebe autorky odděluje celá Nevada, povídají si spolu i několikrát denně a shodnou se na tom, že Ruby Pumps je nejlepší barva laku na nehty všech dob, a kdyby mohly, proseděly by celý den na molu v San Clemente a pozorovaly oceán.


Obálka
Nakladatelství Jota zvolilo úplně BOŽÍ obálku jak pro Božského bastarda, tak i pro Božského cizince. Takové minimalistické obálky se mi moc líbí, protože trefně vyjadřují přesnou podstatu toho, o čem daná knížka je. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Proto jsem ráda, že upustili od originálního obalu knížky, protože ten se mi teda vůbec nelíbí, je taková zvláštní, jiná, k takové knížce se vůbec nehodí.. Na druhou stranu ale přesně vystihuje osobnost Maxe. Česká obálka oproti tomu vyjadřuje záhadu a tajemství, které si s sebou nese hlavní hrdinka - Sára Dillonová.

Moje hodnocení
Příběh plný sexu, chtíče, touhy, nespoutanosti a vzájemné přitažlivosti. Líbila se mi komplikovaná osobnost Sáry i nečekaná citová otevřenost Maxe. Co se mi naopak nelíbilo byla nevyváženost samotných kapitol. Kapitoly z Maxova pohledu byly mnohem poutavější než Sářiny, bylo v nich více citu, otevřenosti a promyšlenosti. Oproti tomu kapitoly ze Sářina pohledu byly svým způsobem mdlé a obsahovaly moc popisných pasáží. Zápletka příběhu byla předvídatelná, jen její rozuzlení mi nešlo na rozum. Jak z toho všeho mohl Max vyváznout jako ten raněný, ublížený, když sám přitom byl strůjcem potíží a ani se dostatečně nesnažil dát všechno do pořádku? Kdyby se autorky rozhodly celý příběh napsat z pohledu Maxe plný uražené mužské ješitnosti, udělaly by lépe.
Nechci však samotnou knížku nijak odsuzovat, protože klady převažují nad zápory. Samotný příběh je velmi čtivý, vtipné pasáže střídaly údiv, hněv, rozpačitost i přihlouplé uculování. Líbí se mi, že autorky přesně ví, jak se bude čtenář v dané situaci tvářit.
Tím, že je Božský cizinec volným pokračováním Božského bastarda by si člověk myslel, že s předchozím dílem nebude mít moc společného, jenže tady tomu je právě naopak. Během příběhu se několikrát setkáváme s ústřední dvojicí předchozího dílu - Chloe a Bennettem, kteří v Božském cizincovi hrají nemalou roli. 

I přesto, že jsem Božského bastarda četla před dvěma měsíci můžu říct, že Božský bastard byl lepším dílem než Božský cizinec, ve kterém autorky ničím nepřekvapily a dokonce použily podobné motivy, které se objevily v Božském bastardovi
V Červnu bychom se měli dočkat třetího, a zároveň posledního, dílu, který nese název Božský hráč. Ústřední roli v něm bude hrát Will Sumner, obchodní partner Maxe Stelly.
Nebudu si dělat plané naděje s tím, že by Božský hráč mohl předčit první díl, Božského bastarda, už jen kvůli tomu, že mi postava Willa moc nesedla, ale třeba mě naopak mile překvapí.











Použité zdroje
Anotace, informace o autorkách - přebal knihy
obálky knih - Neoluxor, GoodReads
obrázek - Bookish Temptation

Žádné komentáře:

Okomentovat