15. 2. 2014

Katie McGarry: Překroč svůj stín


Autor: Katie McGarry
Originální název: Pushing the Limits
Série: Pushing the Limits, #1
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2014
Počet stran: 376


Žánr
Young Adult, Romance, Ze života

Anotace
Nikdo neví, co se stalo té noci, kdy se z Echo Emesonové, populární holky, stal outsider s podivnými jizvami na rukou, o kterých si špitá celá škola. Dokonce ano Echo nezná celou pravdu. Ale byla by moc ráda, kdyby se vše vrátilo k normálu. Ovšem když se v jejím životě zjeví Noah Hutchins, hezoun v černé kožené bundě, co holky vlastně jen využívá, vše se změní takovým způsobem, že si to ani v nejdivočejších snech nedovedla představit.

Noah jí totiž rozumí.
A pomůže jí najít odpovědi.
Přitom by neměli mít vůbec nic společného.

A se všemi těmi tajemstvími, která v sobě nesou, je v zásadě nemožné, aby byli spolu. Přesto nedovedou potlačit vzájemnou přitažlivost. A Echo se ptá sama sebe, zda vůbec dokáže překročit vlastní stín.

Katie McGarry
Katie McGarry byla teenagerem v éře grunge a chlapeckých skupin a vzpomíná na ta léta jako nejlepší a zároveň nejhorší v jejím životě. Miluje hudbu, šťastné konce a reality show, a je tajným fanouškem basketballového týmu Univerzity v Kentucky.




Obálka
Tady se setkává s jedním z mála případů, kdy se české nakladatelství rozhodlo zůstat věrné obálce origiánálu. Překroč svůj stín má na chlup stejnou obálku jako originál, jen s tou výjimkou, že originál má název na obalu napsaný šedou barvou.
Nicméně obálka se mi líbí, opět je zvolená tak, aby představovala hlavní hrdiny příběhu - Noaha a Echo.




Moje hodnocení
V poslední době jsem byla zvyklá číst spoustu knížek na téma YA nebo NA, které překypovaly láskou a mnohdy byly tak sladké, až se z toho kazily zuby. Jenže tahle knížka je úplně jiná. Tady žádná sladká romantická gesta nečekejte. Tohle je totiž realita..
Překroč svůj stín vypráví velmi emotivní příběh ze života Echo a Noaha, dvou teenagerů krátce před maturitou, kteří to mají v životě všechno, jen ne jednoduché. Oba si během posledních pár let prošli peklem, i když každý trochu jinak. Jsou rozdílné povahy, každý patří do jiné vrstvy společnosti, člověk by si řekl, jak tihle dva mohou mít společnou cestu, jenže jak to na tomhle světě bývá, protiklady se přitahují. A tak je svedou dohromady právě tragédie a zklamání, kterých si prožili dost a dost.
Musím přiznat, že podobně silný příběh jsem zatím nečetla, takže to je pro mě něco nového. Ale hezky nového. Od chvíle, kdy jsem u VeEee narazila na recenzi této knížky, řekla jsem si, že si ji musím přečíst. A neprohloupila jsem.
Většinou nemám ráda, když se v knížkách setkám se situacemi, které se mohou stát i ve skutečném životě mimo knižní realitu, protože mě svým způsobem děsí. V téhle knížce se najde hned několik přesně takových situací, ale Katie McGarry zkrátka umí pracovat s textem, a tak vážná témata nejsou zveličována a jsou napsána čtivě. 
Příběh o Echo a Noahovi vás vtáhne do sebe, donutí vás prožívat jejich osudy spolu s nimi. Spolu s Echo budete doufat, že si rozpomene na tu strašlivou noc, ze které si nepamatuje zhola nic, jen ji jí připomínají nehezké jizvy na předloktí. Na druhou stranu se budete bát, aby z toho zjištění nezešílela. U Noaha naproti tomu zatoužíte po porozumění a budete se snažit prohlédnout jeho tvrdou slupku a zjistit, jestli je v jádru opravdu takový, jaký se tváří, že je.. A toho všeho se vám nakonec dostane. 
Líbí se mi, jak Katie McGarry umí udržet pozornost čtenáře až do úplného konce příběhu. I když se najdou chvíle, kdy už s tím vším ztrácíte trpělivost (dlouhé popisné pasáže z pohledu Echo i Noaha, na ty jsem zkrátka nikdy nebyla), objeví se něco, co si vaši pozornost udrží. Svůj podíl na tom má střídání kapitol z pohledu Noaha a Echo. Zatímco u Božského cizince jsem tento nápad vnímala spíše jako chybný tah, tady jsou oba pohledy vyvážené a napomáhají lepšímu porozumění charakteru postav.
V knížce se najdou pasáže, které se mi líbily i nelíbily, byly srdcervoucí i sladce naivní. Tahle knížka si určitě najde své čtenáře a věřím, že jich nebude málo.





Pokračování série

Překroč svůj stín je prvním dílem trilogie s názvem Pushing the Limits, která je doplněná o jeden příběh určený pro čtečku knih Kindle.

CROSSING THE LINE - Příběh spadající pod Překroč svůj, určený pro čtečku knih Kindle.
Vypráví příběh o Lile McCormickové, nejlepší kamarádce Echo, se poprvé potkala Lincolna Turnera, když došlo k tragédii, která je svedla dohromady. Ona však nikdy nečekala, že jejich překvapivé setkání bude vést k dvěma letům vzájemného dopisování - nebo že se zamiluje do kluka, kterého viděla pouze jednou. Jejich vztah je tajemstvím, ale Lila má k Lincolnovi blíž než kdokoliv jiný. Do té doby než zjistí, že jí lhal o jedné věci, na které jí nejvíce záleželo.
Ublížit Lile je poslední věc, kterou Lincoln chce. Po dva roky, její dopisy byly jednou z věcí, která ho nutila ráno vstát z postele. Přiznání svým citů by překročilo hranici, kterou si nikdy nedovolil překročit. Ale Lincoln udělá cokoliv, aby napravil své chyby a zasloužil si Lilyno odpuštění - a nakonec získal šanci být s dívkou, kterou miluje.

DARE YOU TO - Kdyby kdokoliv věděl pravdu o životě Beth Riskyové, poslal by její matku do vězení a sedmnáctiletou Beth kdovíkam. Tak se snaží ochránit svou matku stůj co stůj do té doby, než zasáhne její strýc a donutí Beth rozhodnout se mezi svobodou své matky a vlastním štěstím. Tak Beth přistihne sama sebe žijící se svou tetou, která ji nechce, a chodící do školy, která jí nerozumí. Vůbec. Až na jednoho člověka, který ji neměl dostat, ale dostal..
Ryan Stone je městský zlatý chlapec, populární baseballová hvězda s tajemstvími, která nemůže říct nikomu. Dokonce ani přátelům, se kterými sdílí všechno, včetně odvahy dělat šílené věci. A tu nejšílenější? Mluvíme-li o dívce, která o něj nemůže mít menší zájem.
Ale to co začíná jako výzva se jednou stane intenzivní přitažlivostí, což neočekává ani Ryana, ani Beth. Najednou, chlapec s dokonalým vzhledem riskuje své sny - a jeho život - pro dívku, kterou miluje, a dívka, která nenechává nikoho se k ní dostat příliš blízko, se odvažuje chtít všechno..

CRASH INTO YOU - Dívka se samými jedničkami, značkovým oblečením a perfektním životem - to je to, co všichni očekávají od Rachel Youngové. Takže nováček soukromé školy si udržuje tajemství před svými bohatými rodiči a dominantními bratry.. a zrovna na seznam přidala nová dvě. První zahrnuje závodění s cizinci napříč temnými silnicemi v jejím Mustangu GT. A to druhé? Sedmnáctiletý Isaiah Walker - kluk, se kterým se ani neobtěžuje mluvit. Ale když dítě z pěstounské péče s tetováním a intenzivníma šedýma očima ji přijde zachránit, nemůže ho dostat z hlavy.
Isaiah má také nějaká tajemství. O tom, kde žije a co doopravdy cítí k Rachel. Poslední věc, kterou potřebuje, je zaplést se s bohatou dívkou, která se chce začlenit do slumu - nehledě na to, jak andělsky vypadá.
Ale když je jejich společná láska k pouličním závodům vystaví nebezpečí, mají šest týdnů na to najít způsob, jak z toho ven. Šest týdnů na zjištění toho, jak daleko jsou ochotni zajít v záchraně toho druhého.

Použité zdroje
Obálky, obrázky: Goodreads, Google
Anotace: přebal knihy, Goodreads (můj překlad)



Žádné komentáře:

Okomentovat