2. 1. 2014

Tammara Webber: Easy?

Originální název: Easy
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2013
Počet stran: 308

Žánr, klíčová slova:
New Adult (věk. kat. 18-25), Láska, Tajemství, Zábava, Ze života, Drama

Anotace:
Dívka, která se domnívá, že lidem nelze věřit, na sliby se nedá spoléhat a věrnost je pouhá iluze. Chlapec, který věří, že pravda je relativní, že lži dokážou skrýt nesnesitelnou bolest a vina je neodpustitelná. Potvrdí si navzájem svá přesvědčení, nebo je naopak jeden druhému definitivně vyvrátí?



Tammara Webber
Tammara Webber je americká autorka, která své romantické zaměření nezapřela už v sérii Between the lines (Mezi řádky) a největší úspěch zatím sklidila s románem Easy?, jenž se umístil v žebříčku bestsellerů The New York Times.
Čtení patřilo mezi její nejranější záliby a brzy k němu přibylo i psaní. Na střední škole tvořila smutnou romantickou poezii a v devatenácti sepsala svůj první román (který pak nešťastnou náhodou zničila, když ho v práci omylem nacpala do skartovačky).
Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, pracovala jako studijní poradkyně. Je beznadějná romantička a miluje romány se šťastným koncem, protože ve skutečném životě je těch nešťastných dost.
Žije v Texasu s manželem, třemi dětmi a příliš mnoha kočkami.

Obálka
Na úvod vám musím říct, že obálka knížky je jedním z důležitých aspektů, podle kterých se rozhoduji, zda si knížku pořídím, či nikoliv. Obal Easy? se mi moc líbí. Je svým způsobem jednoduchý a věcný. Není nijak přeplácaný, ale přesto znázorňuje to nejdůležitější – totiž hlavní postavy příběhu (na internetu jsem se dočetla, že je ztvárňují Dusan Novakovic a Bojana Popovic) a chemii, která mezi nimi je již od samého začátku.
Když porovnám obal českého překladu s původní anglickou verzí, český obal u mě vítězí na celé čáře. Nelíbí se mi totiž fotka, kterou zvolili pro anglickou verzi, která pro mě není tak zajímavá, jako ta české verze.
A jak si vlastně vyložit samotný název knížky? Překlad slova je všem určitě jasný, či-li easy je anglický výraz pro české přídavné jméno jednoduchý. A to je přesně to klíčové slovo, které celý příběh vystihuje. Totiž i ty nejtěžší chvíle našeho života lze nakonec překonat zcela jednoduše, ačkoliv se to tak na první pohled nemusí zdát.

Děj v kostce – obsahuje SPOILERY
Když Jacqueline následuje svého dlouholetého přítele na vysokou školu, kterou si vybral, rozhodně nečeká, že se s ní dva měsíce po začátku druhého ročníku náhle rozejde. Dva týdny stráví v naprostém šoku, aby se pak probudila v jiné realitě: je nezadaná, místo na výběrovou hudební konzervatoř chodí na státní univerzitu, bývalí přátelé ji najednou ignorují a poprvé v životě jí hrozí, že z nějakého předmětu propadne.
Po odchodu z halloweenského večírku je Jacqueline na opuštěném parkovišti napadena klukem ze studentského spolku, do něhož patří i její bývalý přítel. Zachrání ji neznámý kluk, který byl ve správný čas na správném místě a ona chce jediné – vymazat útok a celou tu noc z paměti. Ale její zachránce Lucas chodí na stejné přednášky jako ona, sedí v zadní řadě, skicuje si něco do bloku a přitom ji pozoruje. Jacquelininy kamarádky ho ohodnotí jako dokonalý materiál na nezávaznou divokou známost, která jí pomůže vzpamatovat se po rozchodu.
Když se z útočníka, který ji napadl, stane stalker, má Jacqueline na výběr: zhroutit se, nebo se začít bránit. Lucas nad ní drží ochrannou ruku, ale sám má svá vlastní tajemství. Najednou je těžké odhalit, co se skrývá za vnějším zdáním, a není jasné, komu se dá věřit.

Je opravdu všechno tak jednoduché?
Když jsem poprvé tuhle knížku zahlédla v knihkupectví, zaujala mě svým obalem, a tak jsem kolem ní chodila a chodila, až jsem si nakonec přečetla její anotaci a nesla si ji k pokladně. Upřímně jsem od děje moc nečekala, protože samotná anotace toho příliš neprozrazuje, ba naopak člověka zmate a probudí v něm zvědavost. A tak jsem se těšila, co se z toho nakonec vyklube, a že jsem byla mile překvapená!
U knížek jsem zvyklá na poněkud nudný a zdlouhavý úvod, kdy nás vypravěč postupně seznamuje s postavami a s dějem, jenže tohle tady nenajdete. Hned první kapitola vás natolik vtáhne do děje, že se z něj dostanete až na konci epilogu, který věští happyend.
Po zkušenosti s čtením Fifty Shades a Božského Bastarda jsem byla připravená na jakýkoliv zvrat, který by mohl v průběhu děje nastat, ale abych pravdu řekla, byla jsem v šoku! Protože takový zvrat jsem opravdu nečekala. (Vtipné bylo, že jsem se k němu dopracovala zhruba kolem půl třetí až třetí hodiny ráno, kdy pode mnou spala moje sedmiletá sestra a já měla co dělat, abych nevykřikla šokem.) Pokud máte rády nečekané zvraty, a s nimi spojená nečekaná zjištění, tady si rozhodně přijdete na své.
Co je na ději ale zajímavé je to, že postavy mají charakter obyčejných lidí, jsou vystavováni reálným situacím, a i přesto si člověk jen stěží může představit, co přijde dalšího. Všechno je totiž zahaleno do roušky tajemství, která skrývá velice smutnou a srdcervoucí minulost hlavního hrdiny Lucase, který se díky ní stal tím, kým je. To nám naštěstí spisovatelka pohledem Jacqueline, vedlejších postav a nakonec i samotného Lucase postupně odhaluje, takže nakonec všechny dílky skládačky zapadnou do sebe. Dojde tak na ty nejsmutnější části příběhu, při kterých nezůstane oko suché. (Ano, a teď mi došlo, že právě v tomhle okamžiku by se dala najít jistá podobnost s Fifty Shades, kde Christian zažil něco velice podobného, vynecháme-li jisté detaily.)
A jak je to tedy s tou jednoduchostí? Autorka hrdinům příběhu předepsala nelítostné osudy, které s předeslanou jednoduchostí nemají nic společného. Právě proto je v názvu knihy za slovem Easy otazník. Ze situací, ve kterých se postavy ocitají, neexistuje žádné jednoduché východisko, nic nelze změnit jako mávnutím kouzelného proutku, kdy v jednu chvíli problém existuje, a pak je zase pryč. V tuto chvíli můžeme autorce jen děkovat, že při psaní románu uplatnila rčení: „Ve dvou se to lépe táhne“. Smutné až depresivní okamžiky (no dobře, zas tak moc jich tam není, ale když je vám všechno v knížce vysvětlováno, dojde vám, že to bylo na pozadí celého příběhu) jsou tak vyvažovány přátelstvím a láskou. Totiž díky podpoře člověka, který se nás v těžkých chvílích snaží navést tím správným směrem a stojí za námi, ať se stane cokoliv, projevuje nám nehynoucí lásku, je všechno mnohem jednodušší, než se zpočátku zdálo.
Knížka se bude líbit těm z vás, které baví příběhy ze školního prostředí, jsou napínavé, vtipné ale i dojemné zároveň. Nevím, jaké konkrétní věkové skupině bych knížku doporučila, ale spíše 18+ kvůli násilným scénám – nic pro slabší povahy!
I přes to všechno je to dobrá oddychovka. Za mě je to nejlepší knížka, kterou jsem v poslední době četla. Budu se k ní ráda vracet :)

Kde koupit?
Easy? seženete v síti knihkupectví Neoluxor (o dostupnosti se raději informujte) za 298 Kč.

Novinka!

Na oficiálním blogu spisovatelky jsem se dočetla, že 6. Května 2014 bude v USA vydán prequel Easy? s názvem Breakable. Breakable by měl odvyprávět příběh hlavního hrdiny – Landona Lucase Maxfielda -, či-li jeho minulost a obecně to, co nám bylo v Easy nastíněno. Autorka na svém blogu uvedla, že Easy? záměrně nepsala i z pohledu Lucase, protože neslyšela jeho hlas. Proto se rozhodla pro sepsání prequelu Breakable, který může celý pojmout z Lucasova pohledu, a který příběhu v Easy? předchází. Může tak prý být chápán buď jako samostatný příběh, nebo jako "společník" Easy?.
Breakable bude mít bezpochyby velmi emotivní příběh, protože příběh Lucase je sám o sobě velmi srdcervoucí (ukápla mi při něm nejedna slza), takže nevím, jak se k prequelu postavit. Bojím se, že ho probrečím od začátku do konce, ale zatím to nebudu odsuzovat. Uvidíme, jaké to nakonec bude :)



Použité zdroje:
Anotace & děj v kostce: přebal knihy
AJ obaly knížek: blog T.B.
ČJ obal knížky: Martinus

2 komentáře:

  1. No, příliš mě to nezaujalo, ale třeba je to opravdu pěkné.
    Ale určitě bych to nesrovnávala s 50 Shades, tohle je úplně jiný žánr a to, že Christian i Lucas mají nějakou temnou minulost bych nepovažovala za podobnost, to bys pak mohla srovnávat třeba i s Na Větrné hůrce.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, jen zrovna 50 Shades bylo to, co jsem v poslední době četla, tak mi to jako první přišlo pod ruku :D Na větrné hůrce jsem bohužel zatím nečetla, takže to mě nenapadlo :) Každopádně příběhy New Adult nemusí sednout všem, každý má rád něco jiného :) A vím, že zrovna ty tohle moc nemusíš :D

      Vymazat