5. 2. 2015

Jupiter vychází (Jupiter Ascending)

(zdroj obrázku)
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný / Romantický | Režie: Andy Wachowski, Lana Wachowski | USA, 2015, 128 min.

Dnes jsem se spolu s jednou mojí kamarádkou zašla podívat do kina na film Jupiter vychází (v AJ Jupiter Ascending) v hlavních rolích s Milou Kunis a Channingem Tatumem. Že to bude neobvyklá kombinace herců pro fantastický film jsem věděla už od začátku, ale nechávala jsem si jistou rezervu pro to, kdyby jim to na plátně přece jenom nějakým způsobem souznělo. Jenže tak se bohužel nestalo. Nejsem si jistá, že volba Mily Kunis do role hlavní postavy Jupiter byla správná, protože mi do role tak docela neseděla a přišlo mi, že se pro to zkrátka nehodí, že by se měla držet "reálnějších" filmů. Channing Tatum v roli Lovce nebyl špatný. Co se týče dalšího hereckého obsazení, tak sourozenci Abrassaxovi (v podání Eddieho Redmaynea, Douglase Bootha a Tuppence Middleton) byli moc dobří, chvílemi jsem nevěděla, koho z nich považovat za toho "dobrého" a koho za toho "zlého". I zbývající herecké obsazení se ukázalo jako dobrá volba, nemluvě o ztvárnění dalších vedlejších postav v podobě "opravdových mimozemšťanů" a ještěrů bojovníků/strážců.  
Film jako takový mi přišel jako jedna velká vesmírná střílečka. Bylo v něm spousta akce a napětí, kdy jsem jako divák seděla se zatajeným dechem a čekala, co se stane. 3D provedení proto bylo, i když ne úplně 100%,  na místě. Dočkaly jsme se i milostné zápletky.  
Po vizuální stránce film neměl chybu. Vytvoření dokonalého, reálného vesmírného prostoru (s výjimkou samotných planet a vesmírných lodí, které si přeci jenom vyžádaly futuristické pojetí) se tvůrcům povedlo na jedničku.  
Děj dle mého názoru nebyl úplně dotažený, bylo tam pár slabších míst/scén, u kterých jsem nevěděla, která bije, protože scéna samotná nebyla nijak uvedená, nýbrž až zpětně (a velmi stručně) vysvětlená. Týkalo se to zejména scén, ve kterých docházelo k vymazávání paměti "obyčejných lidí" - přece si nemyslíte, že když obyčejný člověk spatří mimozemšťana, myšlenky na něj si uchová, že ne? -, kdy pak vlastně celý předchozí děj působil, jako by byl jedním velkým snem a ne skutečností, která se opravdu stala. 
Film nám jinak poskytl zase jiný pohled na to, jak funguje život na planetě Zemi v souvislosti s existencí mimozemského života - zkrátka a prostě jakou úlohu jako lidé hrajeme a že přeci nejsme ve vesmíru sami. 
Když bych měla film nějak shrnout, zhodnotila bych ho jako příjemnou oddechovku s vybroušenými vizuálními efekty, která sice dějově trochu pokulhává, ale jsou to právě vizuální efekty, které to vyvažují a dělají tak film dobrým průměrem, na který se ráda podívám, pokud někdy budu mít příležitost. 

A co vy, zašli jste si taky na Jupiter vychází do kina? Máte rádi podobné typy filmů?

2 komentáře:

  1. Nezašli, nějak mě poslední dobou podobné filmy nelákají (asi jsem už z toho vyrostl..) a 3D v obyčejném kině mi nedělá dobře =/, ale vidět ho jednou chci, kvůli Eddiemu.

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to asi nebude o tom, že bys z toho vyrostl, jen ti třeba tenhle žánr filmů už nesedne :) Eddie byl ve filmu jinak výborný, je vidět, že zvládne kdejakou roli :)

      Vymazat